Free

Φυσική Αγωγή Ε' & Στ Δημοτικού

Το επίσημο βιβλίο του Υπουργείου σε μορφή iBooks
Κωστής Λιάκος

Share This

Πώς χρησιμοποιείται: 

Τι σημαίν­ει Φυσική ­Αγωγή; Σ­ημαίνει «­μαθαί­νω μ­έσα α­πό την κίνηση». Μαθαίνω για το σώμα μου, μαθαίνω να ασκούμαι, μαθαίνω για τα αθλήματα. Οι άνθρωποι σήμερα, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των επιστημών, έχουν εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο μέσος όρο­ς ζωής είναι υψηλότερος παρά ποτέ. Ωστόσο, παρά το αυξημένο όριο επιβίωσης του ανθρώπου και παρά τις ανέσεις και ευκολίες που όλοι απολαμβάνουμε, η υπερκατανάλωση, η υποκινητικότητα και το άγχος - συνέπεια της ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις - αποτελούν δυστυχώς στοιχεία του καθημερινού τρόπου ζωής. Οι ασθένειες που οφείλονται στην υποκινητικότητα και το άγχος συνεχώς αυξάνονται. Στόχος των επιστημών υγείας είναι όχι μόνο η καταπολέμηση των ασθενειών αυτών αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της διά βίου άσκησης. Σήμερα λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι άνθωποι - παιδιά και ενήλικες - να βάλουν την άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα. ­

Με την τακτική άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος, ελέγχουμε το βάρος μας, δυναμώνουμε τα οστά μας, νιώθουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας. Ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδια υπάρχουν παντού! Στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αλλά κι εκτός σχολείου. Στο γήπεδο της γειτονιάς μας, στις αυλές, στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες. 

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές θα μυηθούν στα αθλήματα και στους παραδοσιακούς χορούς μέσα από ευχάριστες ασκήσεις και παιχνίδια. Θα μάθουν και θα δοκιμάσουν ποικιλία παιχνιδιών.Θα δοκιμάσουν και θα εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Θα μάθουν τους βασικούς κανόνες των αθλημάτων. Θα γυμναστούν και θα συνεργαστούν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.

Στόχος του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι να συμβάλει κατά προτεραιό­τητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια καθώς και στην αρμονική ένταξή τους στην κοινωνία. Προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών και μέσω αυτών η καλλιέργεια των φυσικών τους ικανοτήτων και η ενίσχυση της υγείας τους.