Free

Μαθηματικά Β' Δημοτικού

Το επίσημο βιβλίο του Υπουργείου σε μορφή iBooks
Κωστής Λιάκος

Share This

Πώς χρησιμοποιείται: 

Η ύλη της B' Τάξης εξελίσσεται στο Βιβλίο του Μαθητή σε 3 περιόδους, χωρισμένη η καθεμιά σε 3 επιμέρους ενότητες:
Στην πρώτη περίοδο μπαίνουν τα θεμέλια της B' Τάξης καθώς τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα αποτελέσουν τα γνωστικά εργαλεία για να κατακτήσουν νέες έννοιες και δεξιότητες που παρουσιάζονται στις επόμενες 2 περιόδους. Στην πρώτη ενότητα ειδικά γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα παιδαγωγικό υλικό που να επιτρέπει για την πρώτη χρονιά εφαρμογής των σχολικών βιβλίων μια ομαλή μετάβαση στο καινούριο αναλυτικό πρόγραμμα, γεφυρώνοντας τις διαφορές σε γνωστικό και παιδαγωγικό επίπεδο, ενώ για τις επόμενες χρονιές εφαρμογής, μια περίοδο επανάληψης και υπενθύμισης των γνώσεων που διδάχτηκαν στην προηγούμενη τάξη.
Συγκεκριμένα στις 3 πρώτες ενότητες τα παιδιά θυμούνται και εμβαθύνουν:

  1. Στους αριθμούς μέχρι το 100 (έτσι η προπαίδεια θα ακολουθήσει ως φυσική συνέπεια της πολύ καλής κατανόησης των διψήφιων αριθμών και των σχέσεων που έχουν μεταξύ τους).
  2. Σε έννοιες όπως αξία θέσης ψηφίου, νοεροί υπολογισμοί (μισό, διπλάσιο, η έννοια του πολλαπλασιασμού ως διαδοχική πρόσθεση ίδιων αριθμών), προβλήματα (με τη νέα προσέγγιση) και τις στρατηγικές επίλυσής τους, μετρήσεις (εκατοστόμετρο, ευρώ), μοτίβα (γεωμετρικά και αριθμητικά), γεωμετρία.
  3. Σε δεξιότητες όπως συνεργασία με τον διπλανό ή την ομάδα (αρχικά 2 και στη συνέχεια 4 άτομα), στη χρήση του τάγκραμ, του χάρακα, του καθρέφτη για τη συμμετρία, του εποπτικού υλικού για τον έλεγχο των νοερών υπολογισμών (κάθετος άβακας, ξυλάκια αρίθμησης, μεζούρα ή αριθμογραμμή κτλ.)

Στις επόμενες 3 ενότητες της δεύτερης περιόδου, τα παιδιά:

  1. Κατανοούν πώς μπορούν να βρουν την προπαίδεια οποιουδήποτε μονοψήφιου αριθμού και να λύνουν απλά και σύνθετα προβλήματα.
  2. Μαθαίνουν να καλύπτουν επιφάνειες με άτυπες μονάδες μέτρησης, να μετρούν χρονικές διάρκειες με τις μονάδες μέτρησης χρόνου, και το βάρος με το κιλό ή το γραμμάριο.
  3. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές της κάθετης πρόσθεσης και αφαίρεσης.

Τέλος, στις 3 τελευταίες ενότητες της τρίτης περιόδου τα παιδιά:

  1. Μαθαίνουν τους τριψήφιους αριθμούς και τους χρησιμοποιούν σε διάφορες πραγματικές καταστάσεις (π.χ., προβλήματα όπου χρειάζεται να μετρήσουν ή να υπολογίσουν με μέτρα και εκατοστόμετρα, κιλά και γραμμάρια, χαρτονομίσματα του ευρώ).
  2. Λύνουν, διορθώνουν, συμπληρώνουν ή κατασκευάζουν απλά και σύνθετα προβλήματα.
  3. Διαβάζουν την ώρα («ακριβώς», «και μισή») και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν κάθετες και παράλληλες ευθείες, την ορθή γωνία και καθημερινούς τετραψήφιους αριθμούς.